Monday, May 18, 2009

Brumese Grape (Mafai)

Our field staff met Brumese grape (Mafai) while they were tracking elephants in Doi Pha Maung Forest, Lampang. เจ้าหน้าที่พบมะไฟป่าสีแดง ขณะที่เข้าไปติดตามช้างในป่าดอยผาเมือง

The Burmese grape (Baccaurea ramiflora, Family: Phyllanthaceae) is a slow growing evergreen tree growing to 25 m, with a spreading crown and thin bark. It is found throughout Asia, most commonly cultivated in India and Malaysia. It grows in evergreen forests on a wide range of soils. The fruit is harvested and used locally, eaten as a fruit, stewed or made into wine; it is also used medicinally to treat skin diseases. The bark, roots and wood are harvested for medicinal uses. The fruit is oval, colored yellowish, pinkish to bright red or purple, 2.5-3.5 cm in diameter, glabrous, with 2-4 large purple-red seed, with white aril.(http://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_grape)

มะไฟป่า ชื่ออื่นๆ : แซเครือแซ มะไฟ ส้มไฟ ชื่อพฤกษศาสตร์ : Baccaurea ramiflora Lour. วงศ์ : EUPHORBIACEAE มะไฟป่าเป็นไม้ต้นขนาดกลาง ไม่ผลัดใบ ใบ เรียงเวียนสลับ ใบเดี่ยว รูปรีแกมใบหอก โคนใบสอบ ขอบใบเรียบหยักตื้นๆ ปลายใบเรียวแหลม ดอกช่อ สีชมพูอมเหลืองหรือชมพูอ่อน ผล ค่อนข้างทรงกลมหรือรี ออกดอกประมาณเดือนมีนาคม การขยายพันธุ์ เพาะเมล็ด ประโยชน์ ผลสุก กินได้สดๆ รสเปรี้ยวอมหวาน พบมะไฟป่าทั่วทุกภาคของไทย ต่างประเทศพบที่ อินเดีย จีนตอนใต้ ลาว กัมพูชา เวียดนาม คาบสมุทร

No comments: